Tudnivalók a Fotózásról

 

Mire vonatkozik a csomagok ára? Hányan jöhettek?

Az árjegyzékben megadott árak a fotózás idejére és az elkészített nyers és retusált képek mennyiségére vonatkoznak. Nem függenek attól hogy hányan jöttök el a fotózásra.
Ha például ketten jöttök, lehetnek olyan képek, ahol csak Te, vagy csak a párod és olyanok is, ahol együtt szerepeltek: Ez egyébként gyorsítja a munkát, nem kell várnom arra, amíg valaki öltözik és olcsóbbá tesz Neked a fotózást. A csomagban szereplő mennyiségű nyers és retus benne van az árban, viszont extra retust lehet rendelni.


Jöhetnek-e kísérők?

Természetesen jöhetnek, de a fotózáson csak azok lehetnek jelen, akik részt is vesznek benne. Nagyon zavarja a munkát, ha olyanok is ott vannak, akik csak beleszólnak, kritizálnak, és feszélyezik a modellt: Elég nehéz feladat kiállni, felvállalni magunkat, ellazulni és a legjobb formánkat adni. Nem szabad a modell helyzetét tovább nehezíteni.
Az én munkámat is ellehetetleníti, ha a fotózásban nem szereplő kísérő figyel: kérem, ha kísérő vagy, szaladj el, intézd a dolgod, igyál egy kávét, és gyere vissza amikor a fotózásnak vége.

 

Mi fér bele az időbe?

Általában a egy óra alatt egy kicsit több kép készül, mint 100 db, így a nyers képek közül csak a jókat kapod meg,  amik közül bármelyiket lehetne retusálni. Ha pl a vaku miatt becsukódik a szeme, vagy éppen az arca elé teszi a kezét, vagy valamiért előnytelen, rossz fotó készül, törlöm.
Ha a fotózás 10%-kal  több időt vesz igénybe mint a választott csomagban foglalt, és  nincs utána senki más, aki vár a kezdésre, azt grátisz megkapod, nem kell érte fizetni. Ha 10%-nál tovább nyúlik a ráadás, akkor a következő csomag díja fizetendő. Kérlek, vedd ezt figyelembe: az időre Neked kell figyelned. Ahogy halad előre az idő, egyre jobb épek szoktak készülni, mivel a modell egyre jobban beleszokik a szerepébe.
Azt mondják, hogy kb. 200 kép között van egy igazán jó. Természetesen a többi sem használhatatlan, de ha mondjuk címlapot fotózunk, kb. így kell számolni.
Ha a webshopokba termékfotókat készítünk, az majdnem mind jó, de ott is kell egy 20% plusz képet készíteni, mert emberek vagyunk, becsúszhat egykét csukott szem, előnytelen mozdulat vagy grimasz.


Mennyi ruhát hozzak?

Ha egyedül jössz és gyors vagy, úgy számolj, hogy egy óra fotózás alatt általában négyszer tudsz úgy átöltözni, hogy a fotózásra is jusson idő. Ha ketten jöttök, akkor egy kicsit több: fejenként 3-3, azaz összesen hat fér bele az időbe, és ekkor kb.8-8 perc fotózás jut egy szettre. Rendelkezésre áll próbafülke és tükör az átöltözéshez.

 

Készíts forgatókönyvet, és hozd Magaddal!

 Érdemes előre pontosan megtervezni, hogy mit mivel, és melyik ruhában milyen póz stb. Ezt a tervet legjobb, ha kinyomtatva Magaddal is hozod, és figyelemmel kísérjük a fotózás alatt. A fotózás egy felfokozott lelki és idegállapotban zajlik. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy jók legyenek a pózok, a fények és a képek, hogy – ha biztosra akarsz menni, – hozd magaddal egy papírra lefirkantva, hogy milyen képeket szeretnél? Milyen ruhát, milyen cipővel, kiegészítővel  tervezted. Esetleg, ha konkrét kép elképzelésed is van, akkor ki is nyomtathatod, és aláírhatod, hogy azt melyik ruhában képzelted. Nem kell regényt írnod, elegendő csak olyan megjegyzéseket írnod, amiből Te magad eligazodsz.


A siker felkészülésen múlik

Mindannyian egyszeriek és megismételhetetlenek vagyunk. Különbözik az arcunk a testünk, a termetünk, a kedélyünk a kedvteléseink, egyszóval minden. Miért csinálnánk egyforma, egyen fotókat? Ki kellene találnod, hogy milyen kellékek illenek Hozzád?  Minden, ami jól mutat a képen, és Rád jellemző, ha ketten vagy a családdal jöttök, akkor olyasmi,  amitől egymásra emlékeztek, vagy a megismerkedésetekre vagy ami közös.
Lehet az a ruhátok is, ha valami jópofa és egyforma mindannyitokon – de például virág nagyon jól mutat a képen – esetleg, ahogyan a párod átadja, a lényeg, hogy nektek jelentsen valamit, ami fontos, kedves stb.
Apróságokra is gondolhatsz: egy kalap. egy táska, esetleg egy koccintás, vagy lehetnek olyasmik, amik Rád vagy Rátok jellemzőek. Figyelj minden apró részletre! Vess be mindent, ami feldobhatja a képeket, ami csak eszedbe jut a legkülönlegesebb kellékektől az egyszerűbbekig!
Ne feledj,  a ruhákhoz hozzáillő kiegészítőket, ékszert, bizsut, kendőt, megfelelő és tiszta cipőt kiegészítőket is hozni. Minden passzoljon mindenhez!

Mi a hobbid?

Van, aki pingpongozik van, aki lovagol, aki táncol, aki evez vagy főz vagy hegyet mászik. és ezek csak a kedvteléseink. Érdemes elhozni valamit, ami jól mutat a fotón, és bemutatja hobbinkat. Nagyon hangulatos, érdekes képek születhetnek így, ráadásul valami olyan dologról, ami hozzánk tartozik, nekünk fontos.

Zene

Nagyon sokat segít abban, hogy oldottan, jó kedvűen álhass a kamera elé. Hogy jó hangulat legyen és jó képek szülessenek, jó kérlek, CD-n vagy pendrive-on hozz magaddal olyan ritmusos, táncos zenét, zenéket, amit Te szeretsz.


Profi smink és frizura a fotózásra

Bár lehet hogy kézenfekvő, de ne felejtsd el, feltétlen szükség van ezekre, mert több nagyságrenddel lesznek jobbak így a fotók, semmiképpen sem szabad kihagyni!

Tapasztalat, hogy ha fodrászhoz vagy kozmetikushoz mész előtte- ha csak direkt nem ez a koncepció -kerüljétek a túlzásokat! A haj vagy smink legyen egyszerű, diszkrét, alig észrevehető: majdnem olyan, mint amit minden nap hordasz, amiben a legjobban érzed magad.

A legjobb, ha a fodrász és a sminkes is végig ott tud enni a fotózáson, és segít, ha újra be kell állítani, javítani, vagy éppen meg kell változtatni.

Pár fotózás

Ha páros fotózásról van szó érdekes lehet összehangolni a ruháitokat, hogy még jobban mutassatok a képen.
Az a titka a jó fotóknak, hogy érezzétek magatokat természetesen, jól, mozogjatok és viselkedjetek úgy, mint általában vagy ahogy szeretnének.

A tánc, a  finom erotika, a csók, és minden megengedett, ahogy és amit Ti szeretnétek látni a képeken.

Nézegessétek őket, nézze meg a ruhákat a  hasonlóak biztosan jól mutatnának.
Rákereshetsz  a neten az ilyen kulcsszavakra: love, passion, happiness, szerelem, együtt, together stb


Egy korty a kedvenc italodból a  fotózás előtt biztosan nem árt meg

Ajánlott esetleg, és mert a témához is passzol egy koccintás egy üveg pezsgő, bor, likőr vagy más „oldószer”- amit szerettek, de ha pár fotózásról van szó, ez stílusos és a hangulatot is javítja. Természetesen óvnálak a túlzásoktól: a részeg ember a képeken sem szép látvány.

Glamourfotózás

Glamourfotózás

További Tudnivalók

A fotós csomagokat azért állítottam össze hogy megkönnyítsem számodra döntést. 
A szokásos igények esetén ezek az értelmes alternatívák, amelyek közül így – talán könnyebb választanod.

I. Fotózás előtt mindenképpen javasolt, hogy elmenjetek egy profi fodrászhoz és sminkeshez. Ez kb 1,5 órát vesz igénybe a fotózás megkezdése előtt, és igénytől függően egy beszárítás és fotósmink elkészítése kb. 6-8.000Ft-ba kerül, amit a fodrásszal kell rendezni.

II. A különböző csomagok a fotózás idejére vonatkoznak. Minden esetben jöhet több személy is. természetesen nem kerül többe attól, ha többen vannak egy fotón. Minden csomagba belefér több átöltözés is, maximum negyedóránként egyszer  javasolom, hogy ne a fényképezés idejét vegye el.

III. Alaposan készülj fel! Találd ki a stílusod vagy stílusaid! Melyiket szereted? Western, domina, sportos, porcelán baba, művészi torna? Playboy nyuszii? Húszas, harmincas, negyvenes…stb.  kilencvenes évek?  Készíts forgatókönyvet!  Bérelhetsz jelmezt is

IV. Mit hozzak? – Mindent érdemes megtenned, hoznod, amitől jobb képek lesznek: rád jellemző kellékeket, kedvenc fehérneműidet, édes fűzőt, egy vagy kétrészes fehérneműket, kalapot, köntöst, férfi inget, – a színben és stílusban passzoló új és tiszta cipő különösen fontos itt is – hozhatsz mindent, ami a Te stílusod, szexi női táskát, csipkés kesztyűt, harisnya tartót, szexi harisnyát, sporteszközt, szexi játékot, kis korbácsot,  hangszert, gyümölcsöket pl eper, banán, vagy amit Te szeretsz, akár tejszínhabot is, de hozhatsz áttetsző blúzt, és a virágok locsolásához használt víz sprayt stb. elhozni.

IV. Melyik csomagot válasszam? Választhatod bármelyiket, mindenképpen jó képeket fogsz kapni. A leggyakorlottabb modelleknek is legalább egy óra „bemelegítésre” van szükségük.  Nehéz feloldódni a kamera előtt a villogó vakuk fényében. Persze , ha sokat gyakorolsz, biztosan sikerül Neked. Mégis, ökölszabályként a legnagyobb cégek gyakorlata szerint egy igazán jó kép elkészítésééhez el kell lőni kétszáz nem annyira jó kockát…. Ugye, nem gondoltad, hogy a Playboy címlaphoz lőnek egy kockát, és kész is?
Ha most csak egy csak az akciós csomagnyi bizalmat kapok Tőled, megbánni azt sem fogod, és remélem, eljössz máskor is… Vigyázz, nagyon meg fogod szeretni.
Élvezni fogod a fotózás minden percét, és különösen a végén a képeket!

V. Kell-e nekem a retus? Természetesen megkapod nyersben az összes képet,ami a választott csomagodban szerepel. De ez egy kicsit olyan, mint elmenni az étterembe, és nyers, pucolatlan  sárgarépát, hagymát kérni . A nyers kép, ahogy a nevében is benne van alapanyag csupán. Persze így is több kategóriával jobb, mint egy szelfi, de ha már megcsináltuk, érdemes befejezni legalább azokat, amelyeket tetszel magadnak. bár furcsa az önértékelésünk: Nem biztos, hogy másoknak is az tetszik rólad, ami Neked.

VI. Az interneten láttam, hogy a Photoshop mire képes? Ezt én is megkaphatom? Beszéljük meg, hogy pontosan mit szeretnél látni. Nagy változtatások is lehetségesek, de lehetnek csak apróbb, finomítások, ahogy szeretnéd. Ez teljesen egyéni. van, aki azzal elégedett, ha pattanásos bőre helyett végre teljesen makulátlan sima arcbőrt kap a fotókon, de van, aki ragaszkodik a ráncaihoz. Van, aki egy kicsit soványabb és van, aki kövérebb szeretne lenn. beszéljük meg, mit kérsz, azt fogod kapni.

 

Mit, hogyan és mikor kapok?

A nyers képeket letöltöm, válogatom és konvertálom, Te ezeket kapod meg kb egy héten belül, ha megfelel, a Google Drive-on keresztül. A nyers képek feltöltésére maximum 3 munkanapot kell várnod, de ez lehet kevesebb is, attól is függ mennyi munka van vele.

Galériáid  – A fotózás után az elkészült képek három fázison mennek keresztül

  1. Válogatás
  2. Konvertálás
  3. Minta retusálás

Miután ezzel elkészültünk, biztonságos kapcsolaton keresztül feltöltjük jelszóval védett privát galériáidba, és ott tároljuk őket:

I. Nyers képek

Ebben a könyvtárban találhatod az összes elkészült és konvertált képet a fotózásról, attól függően, hogy melyik csomagot választottad.

II.  A Fotós választása

Egy gyűjtemény, ami segít Neked kiválasztani a retusálandó képeket a fotós szemszögéből a legjobban sikerültek közül

III. Retusált képek

Meddig lesznek ezek a képek online elérhetőek?

A képek két hónapig lesznek elérhetőek online, ezalatt le kell töltened őket, és javaslom, két biztonságos helyen is tárold: nincs bosszantóbb, mint amikor a drágán megcsináltatott képek egy meghajtó hibája miatt örökre eltűnnek


Kérlek, a képmegosztásra használt az email címre
ne küldj levelet akkor sem ha kapsz onnan! Csak az [email protected] email címre küdött leveleket olvasom!

 

Ezek közül választod ki azokat, amelyeket retusálni kell. A kiválasztott képek teljes azonosítóját küldd el  meg nekem az [email protected] email címre! Főszabályként a retusálásra is három munkanapot kell várnod annak a munkanapnak a reggelétől kezdve, ahogy én megkaptam a képeket.
Ha Te például pénteken adod meg a retusálni valókat, leghamarabb hétfő reggel látok neki, és a három nap ekkor indul. Az elkészült retust is ide töltöm föl. Ha többet kész, mint ami a csomagban szerepel, az extra retust 3000Ft/kép áron készítem. Ha sokat (100db fölött) kérsz, ebből lehet engedmény. Attól is függően, hogy milyen a kép: mennyi munka van a retussal? Pl egy babán kevesebb munka van, mint egy 60 éves nőn, aki 20-nak szeretne látszani a képen.

De az egész arról szól, hogy olyan képeid legyenek, amiket szeretsz, és majd az unokák is imádnak 🙂
Ez most még távoli, de egyszer majd nem lesz az…
Ezek az árak  digitális formátumra vonatkoznak.

Papírkép árak
1015 cm    60Ft/db
15
21cm    500Ft//db
30*45cm    2500Ft/db
Lehetnek nagyobb képek is, akár óriás plakát is készülhet a képekből
A nyomtatáshoz természetesen retusált képek kellenek, de előre kell szólni, hogy a retus nyomtatáshoz lesz.

Melyik a legtartósabb formátum?
Egyértelműen a nyomtatott kép

De ezek csupán irányadó ötletek ahhoz, hogy nagyszerű fotók készüljenek. Hívj, írj, beszéljük meg!

„A fotózás   – alkotás, munka, szerelem, élvezet, drog, terápia és Istentisztelet.”                                                                                                                                                Botka Zoltán